Przejdź do głównej treści

Listopad miesiącem gęsiny – konferencja prasowa

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

„Gęsina na imieninach” i nie tylko wtedy – tak można w skrócie podsumować informacje jakie przekazano mediom w czasie konferencji prasowej zorganizowanej w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej w Poznaniu. Partner Instytutu Skrzynki od lat promuje znakomite mięso drobiowe, jakim jest gęsina  i tradycyjnie już organizuje spektakularną akcję odbywającą się z okazji święta 11 listopada i imienin Ulicy Św. Marcin – najważniejszej ulicy Poznania. Poznaniacy i ich goście niemal przez cały dzień będą mogli w Dniu Święta Narodowego spróbować potraw z gęsiny serwowanych z Gęsinowego Kotła, a także podczas różnych pokazów i prelekcji odbywających się na Gęsinowej Scenie Kulinarnej zlokalizowanej na ulicy Św. Marcin właśnie. Będzie też wiele atrakcji dla dzieci, a jedną z nich będą z pewnością gęsie akcenty w Korowodzie Świętomarcińskim. Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy i Kucharzy – współorganizator wydarzenia przyzwyczaił już mieszkańców Poznania do tak smakowitego obchodzenia ich święta, a dodatkową atrakcją będą z pewnością rogale świętomarcińskie, których nie może zabraknąć na deser, a zadbają o to wielkopolscy rzemieślnicy.

Ale co ważne: gęsina rządzi we wszystkich listopadowych kartach dań w szanujących się restauracjach! Nie inaczej jest w Dworze Skrzynki, w którym przygotowano specjalne gęsinowe menu. Mówiła o tym Marzena Rutkowska-Kalisz reprezentująca na konferencji Instytut Skrzynki. Wspominała o roli Instytutu Skrzynki w dokumentowaniu dziedzictwa kulinarnego powiatu poznańskiego i regionalnym  konkursie kulinarnym „Przekąski z gąski 2024” organizowanym w Skrzynkach już kolejny raz z myślą o restauratorach i Kołach Gospodyń Wiejskich. Przypomnijmy, że Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego. Jego współorganizatorami są: Ogólnopolski Cech Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Slow Food Wielkopolska, Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku, Sieć Culinary Heritage Europe, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz TOP AGRAR Polska.

O wynikach konkursu, który odbył się w dniu 6 listopada w Skrzynkach, można przeczytać na stronie www TUTAJ,  ale najważniejsze, że gęsinowe specjały można będzie w Dworze Skrzynki degustować aż do końca listopada. Warto się z pewnością wybrać do tej znakomitej restauracji, bo choć gęsina staje się coraz bardziej popularna wciąż jest zbyt mało miejsc, w których można jej spróbować. To bardzo wartościowe mięso zawierające bardzo wiele cennych składników odżywczych i smakowych. Choć na polskich stołach gości od XVI wieku z trudem odbudowuje swoją dawną popularność.

Zapraszamy zatem do Skrzynek , by przekonać się jak smakują pierogi z gęsiną, smażony filet z gęsiej piersi czy tatar z gęsi… a do tego certyfikowane rogale świętomarcińskie i specjalne świętomarcińskie wino z polskiej winnicy. To gotowy przepis na świetny niedzielny obiad!.

 

 

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 07.11.2024, 13:08
  • Ostatnia edycja: 07.11.2024, 13:08
element dekoracyjny
element dekoracyjny