Przejdź do głównej treści

Kulinarnym szlakiem powiatu poznańskiego. Część II: gmina Czerwonak

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Puszcza Zielonka to niezwykle popularny kierunek rekreacyjno-turystyczny dla mieszkańców Poznania. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a także zimą tysiące Poznaniaków przecinają puszczę wzdłuż i w szerz. Wiele atrakcji takich jak Trasa XVI wiecznych drewnianych kościołów, wieża widokowa o wysokości 40 m i o 172 schodach na szczycie Dziewiczej Góry czy mnogość leśnych tras spacerowych… to wszystko wymaga także dobrej oprawy kulinarnej.

Gminę Czerwonak ma reprezentację dwóch członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” – zapraszamy do wyśmienitej podróży!

Restauracja  Nowakowski & Skitek (ul. Poznańska 13A, 62-005 Owińska)

Założycielami restauracji są Piotr Nowakowski i Jacek Skitek, związani z poznańską gastronomią od wczesnych lat młodości. Jacek Skitek to utytułowany Szef kuchni w najlepszych poznańskich hotelach, miłośnik łączenia kuchni polskiej ze śródziemnomorską. Uczestnik wielu szkoleń zagranicznych, w tym z zakresu kuchni francuskiej i europejskiej. Nauczyciel i mentor. Przez lata wychował pokolenia poznańskich kucharzy.

Piotr Nowakowski swoją pasję rozwijał podróżując po Francji. To właśnie różnorodność smaków, wykwintność potraw i znajomość win sprawiły, że po latach postanowił założyć firmę gastronomiczną. Stanowi ona swoistą kontynuację zamiłowań jego ojca, który będąc szefem gastronomii w hotelach w Poznaniu, przekazał synowi swoje zainteresowania.

Restauracja w Owińskach działa od 2015 roku i specjalizuje się w kuchni polskiej, francuskiej oraz włoskiej. Gospodarze lokalu mówią o sobie: „Wykwintna kuchnia, oryginalne wnętrze, niesamowita atmosfera, oraz pasja, która nigdy nie pozwoli nam spocząć na laurach”.

Tatar z polędwicy wołowej sezonowanej, podany z domowymi piklami, grzybami oraz musztardą Dijon; połówka wielkopolskiej kaczki z pyzami domowego wypieku oraz modrą kapustą z rodzynkami; pstrąg z lokalnej hodowli Jurka Terebelskiego podawany z grillowanymi warzywami i kluskami Gnocchi własnej produkcji, a sezonowo tradycyjna polska czernina z kluseczkami i bakaliami czy Wielkopolska gęś pieczona z modrą kapustą i domowymi kopytkami oraz kieliszek młodego polskiego Wina Świętomarcińskiego… to naprawdę wyborne propozycje dla wyszukanych smakoszy.
Desery z własnej cukierni to niezapomniane chwile, a tort bezowy z ciemnymi owocami i kremem mascarpone z likierem Cointreau i sernik z przepisu babci Jadwigi mogą być słodką wizytówką miejsca.

Spędzając czas w miłym wnętrzu lub na drewnianym tarasie restauracji możemy zdegustować także ponad 70 win całego świata (!!!), a następnie skorzystać z noclegu w przytulnie zaaranżowanych pokojach gościnnych.

Warto dodać, że właściciele prowadzą już od 30 lat firmę cateringową. N&S Catering, był obecny podczas wielu uroczystości rodzinnych oraz firmowych w Polsce i na terenie całej Europy.

RAUT   – restauracja i rezydencja Kicin (ul. Poznańska 89, 62-004 Kicin)

Funkcję tą zdecydowanie spełnia położona w Kicinie na samym skraju Puszczy Zielonki restauracja i rezydencja RAUT. Jej twórca Hubert Andrzejewski od lat obecny jest ze swoją ofertą cateringową na najważniejszych uroczystościach i wydarzeniach, w najbardziej wyszukanych miejscach Poznania, Wielkopolski i kraju. Poziom – Jakość – Styl… to motto tej marki, a pasja to motor napędowy. Te same założenia były podstawą stworzenia niezwykłego miejsca, jakim jest RAUT.

Z pełną odpowiedzialnością polecamy kulinarny przystanek a także nocleg w obiekcie położonym w sercu Puszczy Zielonki.

Bardzo zachęcająco brzmi informacja na stronie obiektu: „Jelenie w promieniach wschodzącego słońca… Jeśli wstaniecie odpowiednio wcześnie, to możecie zaobserwować takie widoki! Nasze położenie na skraju lasu pozwala na odetchnięcie od zgiełku miasta i wręcz dosłowne, zatopienie się w naturze…
Rozkosze podniebienia na skraju puszczy… Zapraszamy do naszej Restauracji, w której hołdujemy powiedzeniu, że „nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia”. Tą miłością chcemy się z Wami dzielić, bez względu na to, czy wpadniecie w weekend na rodzinny obiad, czy urządzicie niezapomniane urodziny, czy też powierzycie nam organizację spektakularnego wesela!”

Puszcza Zielonka to niezwykle popularny kierunek rekreacyjno-turystyczny dla mieszkańców Poznania. Od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a także zimą tysiące Poznaniaków przecinają puszczę wzdłuż i w szerz. Wiele atrakcji takich jak Trasa XVI wiecznych drewnianych kościołów, wieża widokowa o wysokości 40 m i o 172 schodach na szczycie Dziewiczej Góry czy mnogość leśnych tras spacerowych… to wszystko wymaga także dobrej oprawy kulinarnej.

Jaka kulinarna przygoda czeka w pozostałych gminach powiatu poznańskiego? Sprawdźcie na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl. Serdecznie zapraszamy!

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 24.03.2025, 15:27
  • Ostatnia edycja: 24.03.2025, 15:27
element dekoracyjny
element dekoracyjny