Karnawał inaczej zapusty, to okres zimowych balów, maskarad, pochodów i zabaw. Rozpoczyna się dniu Trzech Króli, a kończy we wtorek przed Środą Popielcową, która oznacza początek wielkiego postu i oczekiwania na Wielkanoc. Choć tradycja organizacji bali sylwestrowych i zabaw karnawałowych w Polsce sięga jedynie połowy XIX wieku, to już wcześniej w Sylwestra wróżono na temat małżeństwa, urodzaju czy pogody. W staropolskich dworach nadejście nowego roku świętowano przy nalewkach, ponczu i polowaniach, jednak arystokracja, słynąca z zamiłowania do balowania, spędzała ten czas na zabawie. Na stołach królowała dziczyzna, ryby, galarety i zimne przekąski, które dziś nazwalibyśmy platerami. Wymyślne sałaty, kompoty, lemoniady, ciasta i warstwowe torty, ale też alkohole – tego nie brakowało podczas sylwestrowej nocy, ale także balów karnawałowych. Gwiazda polskiej XIX-wiecznej kuchni, Lucyna Ćwierczakiewiczowa polecała również na ten okres zupę żółwiową.
Dziś karnawałowe imprezy wyglądają nieco inaczej, choć nie brak przekąsek inspirowanych dawnymi czasami. W Wielkopolsce nie może zabraknąć bogatego, aromatycznego bigosu, apetycznych zimnych nóżek, a na deser pączków czy faworków. Na poprawę apetytu dobrze wybrać regionalne wina, czy nalewki, by toasty wznosić także lokalnymi trunkami.
Dla poszukiwaczy przepisów na karnawałowe przysmaki przygotowaliśmy na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” przepisy kulinarne na czas karnawału i nie tylko. Warto też rzucić okiem na listę członków szlaku, którzy także oferują karnawałowe bale w powiecie poznańskim. Niech się darzy w nowym 2024 roku: z apetytem na nowe wyzwania – nie tylko te kulinarne i tak przez cały rok!