Przejdź do głównej treści

Historia kuchni polskiej w TVP Historia

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W niedzielę 7 kwietnia rozpoczął się emisja  serialu dokumentalnego „Historia kuchni polskiej”. O 10.00 w TVP Historia startuje cykl z odcinkiem pt. „Chrzest Polski. Wino, oliwa i post”.
W każdym z 26 odcinków to rozmowy z ekspertami, sięganie do źródeł i odwiedzanie miejsc ważnych dla historii polskiej kuchni. Spotkania z historykami, archeologami, producentami żywności, restauratorami i kucharzami. Autorzy zaglądają do archiwów i bibliotek, czytają przepisy kulinarne sprzed setek lat, próbują je zrozumieć i odkryć o czym tak naprawdę opowiada nasze jedzenie, czym jest smak oraz skąd się to wszystko wzięło. Na końcu spotykają się w kuchni, by odtworzyć potrawy sprzed wieków. W jednym z odcinków wystąpi Agata Króliczak, SER-ce Jadzi , członek Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

„Historia kuchni polskiej”. Serial dokumentalny w TVP Historia.
Scenariusz: Mirosław Bork, Jarosław Dumanowski
Reżyseria: Mirosław Bork, Tomasz Rostworowski
Prowadzący: Jarosław Dumanowski.
Występują: Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki.
Dawne potrawy odtwarzają: Maciej Nowicki, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński, Radosław Kozłowski.

źródło: ig Jarosław Dumanowski

fot. ilustracyjne: canva.com


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 08.04.2024, 08:46
  • Ostatnia edycja: 08.04.2024, 08:46
element dekoracyjny
element dekoracyjny