Podczas uroczystych obchodów poznańskich Dożynek Miejskich w Parku Wilsona w sobotę 3 września 2022 roku, pięciu śmiałków wzięło udział w quizie i zmierzyło się z pytaniami o nazwy regionalnych potraw w gwarze poznańskiej, atrakcje turystyczne powiatu poznańskiego oraz Szlak Kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Oj działo się! Pytania nie były wcale łatwe. Słuchający pod sceną widzowie dzielnie kibicowali uczestnikom zabawy. W efekcie zarówno uczestnicy jak i zgromadzona publiczność mieli okazję poznać (póki co teoretycznie) co w powiecie jest najsmaczniejsze i jakie atrakcje turystyczne warto uwzględnić w swoich weekendowych planach.
Laureaci zdobyli bogaty pakiet nagród: lokalne produkty przygotowane przez członków szlaku: miody z pasieki Miody Ibrona z certyfikatem „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021”, piwo z Browaru Szreniawa, konfitury z Borówkowego Gaju, kiełbasę słoikową z Wiejskiego Stołu Dr. Maryniaka, (która zdobyła II miejsce w kategorii inne produkty wędliniarskie w konkursie SMAK KIEŁBASY 2022”), soki tłoczone oraz skrzynie z rumianymi jabłkami z Rolniczo-Sadowniczego Gospodarstwa Doświadczalnego Przybroda oraz sery od LA PECORA NERA – Manufaktura Serów.
Z pytaniami konkursowymi będzie można się zmierzyć na fanpage Facebookowym Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, gdzie będą publikowane przez cały wrzesień.
Organizator Instytut Skrzynki, powiatowa instytucja kultury, w ramach swoich zadań statutowych ma m.in. promocję regionalnej kuchni oraz prowadzenie wspomnianego szlaku kulinarnego.