Instytut Skrzynki został partnerem niezwykłego wydawnictwa „Tradycje kulinarne Polski”, dzięki któremu kuchnia naszego regionu trafiła nie tylko bezpośrednio „pod strzechy”, ale także do wielu bibliotek w całym kraju. Pyra z gzikiem, parzybroda i kaczka po wielkopolsku – te wyśmienite, tradycyjne dania zaprezentowane zostały w książce, a ich zdjęcia wykonane przez autorkę uchwyciły apetycznie przygotowane przez szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki potrawy.
„Tradycje kulinarne Polski” to bezpłatny, ponad 350 stronicowy ebook prezentujący kuchnię Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. To także opowieść o kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Książka wzbogacona została anegdotami, legendami, opowieściami oraz odniesieniami do literatury i sztuki. Znalazło się w niej miejsce dla kuchni sarmackiej, a także regionalnej. Uzupełnieniem całości jest rozdział o turystyce kulinarnej oraz dziewiętnaście prostych przepisów z różnych części Polski. „Tradycje kulinarne Polski” to również podcast oraz cykl otwartych spotkań poświęconych kuchni Polski, które odbywają się w różnych częściach kraju.
fot. fb/Kuchniokracja