21 września 2025 r. podczas festynu rodzinnego „Skrzynki Pełne Smaków” odbył się regionalny konkursu kulinarny „Przetwory na zimę 2025” organizowany przez Instytut Skrzynki. Uczestnikami konkursu były koła gospodyń wiejskich, lokalni producenci i inne obiekty gastronomiczne z woj. wielkopolskiego.
Patronem honorowym konkursu był Starosta Poznański Jan Grabkowski.
W konkursie zgłoszonych zostało aż 90 przetworów mięsnych, warzywnych, owocowych, grzybowych, miodów i innych. Kapituła konkursowa, w skład której wchodziła m.in. dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka oceniła wszystkie wybierając zwycięzców:
Nagroda Grand Prix: Koło Gospodyń Wiejskich „Skórzewianki” ze Skórzewa (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Suszone pomidory „Słońce w słoiku”
I miejsce: Dorota Kaczmarek – Koło Gospodyń Wiejskich w Zębowie (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) „Równi sobie” za Smarowidło grzybowe
II miejsce: Joanna Makieła – Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina, powiat poznański) za Dżem malinowy
III miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (Puszczykowo, powiat poznański) za Miód z pierzgi z pyłkiem
Wyróżnienia otrzymali:
- Marta Zielińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik, powiat poznański) za Powidła śliwkowe
- Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Szparagi Dorci
- Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) za Powidła śliwkowe
- Małgorzata Lisek – Koło Gospodyń Podrzewie (gm. Duszniki, pow. szamotulski) za Sok malinowy
- Mariola Rosiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Gąsinie (gm. Przykona, pow. turecki) za Chłopski smalec zapiekany.
Certyfikat: Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego „Przetwory na zimę” 2025
Otrzymali:
- Koło Gospodyń Wiejskich „Skórzewianki” ze Skórzewa (gm. Kórnik) za Suszone pomidory „Słońce w słoiku”
- Joanna Makieła – Koło Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” (gm. Mosina) za Dżem malinowy
- Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona (gm. Puszczykowo) za Miód z pierzgi z pyłkiem
- Marta Zielińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Siła Kobiet” w Kamionkach (gm. Kórnik) za Powidła śliwkowe
- Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojecko (gm. Stęszew) za Szparagi Dorci
- Dorota Dłubała – Koło Gospodyń Wiejskich „Kwiaty Czołowa” w Czołowie (gm. Kórnik) za Dynię na słodko-kwaśną
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew) za Dżem z mirabelek
- Monika Rupocińska – Koło Gospodyń Wiejskich „Balans” w Koninku (gm. Kórnik) za Sok z owocu czarnego bzu
- Koło Gospodyń Wiejskich Skrzynki (gm. Kórnik) za Sos słodko-kwaśny z cukinii
- Agata i Jakub Rozkres – Koło Gospodyń Wiejskich Błażejewo (gm. Kórnik) za Dżem morelowy z wanilią
- Jowita Walkowiak – Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie (gm. Dopiewo) „Kobiety Sukcesu” za Dżem z papryki
- Natalia Leszner „Natii Domowe Słodkości” (Czapury, gm. Mosina) za Syrop miętowy Zaczarowana Zima
- ZPHU Paweł Jafernik „Podzamcze Kórnik” (gm. Kórnik) za Dżem z boczku.
Wszystkim laureatom serdecznie gratulujemy!



