Przejdź do głównej treści

Kaczka i podroby tematem warsztatów w Skrzynkach

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

We wtorek, 16 września 2025 r. w Dworze Skrzynki unosiły się apetyczne aromaty, bowiem odbyły się tu warsztaty kulinarne dla osób z obszarów wiejskich w Wielkopolsce.

Tajniki soczystej piersi i rozpływających się w ustach nóg kaczych zdradzał Kajetan Świokła, szef kuchni restauracji w Dworze Skrzynki. Uczestnicy własnoręcznie formowali zgrabne pyzy. Zaskakującym okazał się dla nich proces przygotowania modrej kapusty, bo do garnka najpierw trafiły… miód i rodzynki.

Ewa Michalska, kucharz osobisty z Puszczykowa odkryła przed zebranymi kulinarne możliwości podrobów. Na stole pojawiły się wyśmienite dania: wątróbki ze świeżymi malinami w sosie balsamico, flaki panierowane smażone ala kotlet schabowy z salsą z kaparów, pietruszki i cytryny, serce wołowe smażone na maśle klarowanym, a także szpik z kości wołowych pieczonych w piekarniku podany z salsą z natki pietruszki.

Eksperci chętnie odpowiadali na pytania uczestników i dzielili się kulinarnymi i kucharskimi sekretami.

Organizatorami wydarzenia byli: Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) – Oddział Terenowy w Poznaniu.

O kolejnych planowanych warsztatach informujemy na bieżąco na stronach www.instytutskrzynki.pl oraz www.dworskrzynki.pl.

Serdecznie zapraszamy!


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 16.09.2025, 19:39
  • Ostatnia edycja: 16.09.2025, 19:46
element dekoracyjny
element dekoracyjny