W sobotę, 6 września 2025 roku, w malowniczym Parku Wilsona odbędą się Dożynki Miejskie i Święto Chleba.. To wyjątkowe wydarzenie od lat łączy tradycję z nowoczesnością, stając się okazją do wspólnego świętowania zakończenia żniw, uhonorowania pracy rolników oraz prezentacji bogactwa lokalnych smaków.
Podczas Dożynek będzie można odwiedzić stoiska członków Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. W tym roku zaprezentują się m.in.:
- Serowarnia w Złotnikach (gm. Suchy Las), Rolnicze Gospodarstwo Doświadczalne Swadzim Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – sery owcze,
- Zagroda Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Goślina) – ekologiczne przetwory,
- Miody Szlaku Piastowskiego (Biskupice, gm. Pobiedziska) – miody,
- Wytwórnia Lodów z Kórnika – lody rzemieślnicze
- Browar za miastem (Rumianek, gm. Tarnowo Podgórne)
Jak co roku, na stoisku Instytutu Skrzynki będzie można wziąć udział w konkursie wiedzy o kuchni wielkopolskiej „Kuchnia wielkopolska – czy wiesz, co jesz?”. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody – m.in. voucher do restauracji w Hotelu Poznańskim (Luboń), do restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew), voucher do Cukierni Pawlova w Luboniu oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.
W programie Dożynek:
- 13:00 – Msza święta w kościele pw. św. Michała Archanioła (ul. Stolarska)
- 13:30 – rozpoczęcie konkursu wiedzy o kuchni wielkopolskiej „Kuchnia wielkopolska – czy wiesz, co jesz?” (Instytut Skrzynki) – stoisko szlakowe
- 14:00 – Przemarsz korowodu dożynkowego do Parku Wilsona
- 14:40 – Powitanie gości
- 15:00 – Obrzęd dożynkowy w wykonaniu Zespołu Tańca Ludowego AWF „Poznań”
- 16:00 – Wręczenie pucharów przez Prezesa Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
- 16:20 – występ zespołu Bardowie
- ok. 17.00
- 18:00 – kabaret Klub Szyderców Bis
- 19:00 – koncert gwiazdy wieczoru – Dominika Dobrosielska.
Na uczestników czekać będą także liczne atrakcje w Parku Wilsona: stoiska gastronomiczne, rękodzieło lokalnych wytwórców, animacje i zabawy dla dzieci (w tym spektakl Teatru Mozaika), a na zakończenie – tradycyjna „Szneka z glancem” dla wszystkich.
W ramach projektu „Smak wieprzowiny – rzemieślnicza jakość” Ogólnopolski Cech Rzeźników-Wędliniarzy-kucharzy” przygotował na swoim stoisku trzy wyjątkowe spotkania:
13.00 – pokaz układania wędlin. Krystian Dreszler, Masarnia Dreszler z Tradycją
15.00 – Smak wieprzowiny – rzemieślnicza jakość. Liliana Kubiak, ekspertka kulinarna, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki
16.00 – kiełbasa biała parzona wielkopolska na warsztacie przetwórcy. Przemysław Tecław, kierownik Muzeum gospodarki Mięsnej w Sielinku, Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Również na stoisku przygotowanym przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa koło Wielkopolskie oraz Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu czekać będą wyjątkowe atrakcje: od 10.30 do 16.30: konsultacje dietetyczne, animacje dla dzieci, degustacje, a ponadto:
10.30 – 12.00 porady eksperckie: wypiek chleba w oparciu o dostępne gatunki mąki
11.00 – 12.00 przyjmowanie zgłoszeń w konkursie dla mieszkańców na „Najlepszy Chleb Domowego Wypieku”
13.00 konkurs dla dzieci
15.00 – 16.30 porady eksperckie: typy mąk i ich właściwości wypiekowe.
Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania i odkrywania smaków Wielkopolski i Powiatu Poznańskiego!