26 września zostały ogłoszone wyniki konkursu Polskich Wódek i Okowit Ziemniaczanych, organizowanego przez Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, podczas targów Smaki Regionów w Poznaniu. Ideą konkursu było promowanie polskiej tradycji produkcji wódek i okowit ziemniaczanych, a także nagradzanie ich twórców oraz wyrobów.
Do konkursu przystąpili producenci wódek i okowit ziemniaczanych z terenu Rzeczypospolitej Polskiej. Uroczystość wręczenia nagród połączona była z panelem tematycznym „Jak smakuje ziemniak – prawda i stereotypy”. Udział w nim wzięli: Krzysztof Korolewicz – Prezes firmy EUROPLANT, miłośnik i propagator ziemniaka w Polsce, Witold Włodarczyk – Prezes Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy, Jan Babczyszyn – Dyrektor Instytutu Skrzynki (organizator konkursu PPVC.PL). Moderatorem spotkania był Zbigniew Kmieć – Główny Ekspert Związku Przedsiębiorców i Pracodawców ds. rolnictwa i żywności, a także Ambasador sieci Culinary Heritage Europe Witold Wróbel oraz Koordynator globalny tej sieci Niclas Fjellström.
Kapituła konkursowa przyznała nagrody w następujących kategoriach:
W kategorii wódki ziemniaczane czyste:
- I miejsce oraz złoty medal: Alkohole Kraftowe sp. z o.o. za Prohibicję ziemniaczaną,
- II miejsce oraz srebrny medal: Toruńskie Wódki Gatunkowe za Toruńską ziemniaczaną.
W tej kategorii nie przyznano Grand Prix.
W kategorii wódki ziemniaczane czyste premium:
- Grand Prix: Alembik Polska S.A. za Wódkę Kraftowa Palikot Ziemniak,
- I miejsce oraz złoty medal: Henkell Freixenet Polska za Dalkowski Wódkę czystą filtrowaną,
- II miejsce oraz srebrny medal: Podole Wielkie za Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana,
- II miejsce oraz srebrny medal: Mazurska Manufaktura S.A. za Bielik Vodka Potato,
- III miejsce oraz brązowy medal: Old Polish Vodka sp. z o.o. za Wódkę Polski Ziemniak lato 2022,
- Wyróżnienie: Drake sp. z o.o. za OVII wódkę z pyry,
- Wyróżnienie: Wielkopolska Manufaktura Wódek S.A. za Miracle Vodka Dark Gold Edition.
W kategorii okowity ziemniaczane:
- Grand Prix: PPUH Tłocznia Maurer za Ziemniaczaną – okowitę z ziemniaka,
- I miejsce i złoty medal: Oxyma sp. z o.o. za Okowitę z ziemniaków,
- II miejsce i srebrny medal: Gospodarstwo Rolne Andrzej Urbanek za Okowitę z ziemniaków Urbanek,
- II miejsce i srebrny medal: Podkarpacka Destylarnia Okowity Grzegorz Pińczuk za Okowitę z ziemniaków,
- III miejsce i brązowy medal: Tenczyńska Okovita S.A. za Okovitę Tenczyńską Ziemniak.
W kategorii opakowania & design:
- Grand Prix: Tenczyńska Okovita S.A. za Okovitę Tenczyńską Ziemniak,
- I miejsce i złoty medal: Toruńskie Wódki Gatunkowe za Jednorodną ziemniaczaną,
- II miejsce i srebrny medal: Mazurska Manufaktura S.A. za Bielik Vodka Potato,
- III miejsce i srebrny medal: Gorzelna Podole Wielkie za Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana,
- Wyróżnienie: Alkohole Kraftowe sp. z o.o. za Prohibicję ziemniaczaną,
- Wyróżnienie: Drake sp. z o.o. za OVII wódka z pyry.
Laureaci wyróżnieni nagrodą Grand Prix w kategorii smaku otrzymali prawo używania limitowanej edycji znaku Culinary Heritage Europe (CHE) w roku 2023 dla nagrodzonego w konkursie produktu. Oceny smakowej polskich wódek i okowit ziemniaczanych dokonali: Łukasz Klesyk (Przewodniczący kapituły), Łukasz Gołębiewski, Hieronim Błażejak, Andrzej Fiedoruk, Witold Wróbel i Łukasz Czajka.
W kategorii Opakowania & design zgłoszone do konkursu produkty oceniali Adam Łukawski (Przewodniczący jury), Anna Grześkowiak-Przywecka oraz Jan Babczyszyn.
Konkurs został zorganizowany przy współpracy: Polskiej Federacji Ziemniaka, Potato Poland, Związku Pracodawców „Polski Przemysł Spirytusowy i Targów „Smaki Regionów”. Partnerami wydarzenia byli: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Stowarzyszenie Polskie Destylaty, Spirits.com.pl, Aqua Vitae oraz Trybuszon.
Więcej informacji o konkursie i laureatach oraz galeria zdjęć z wydarzenia dostępna jest na stronie: ppvc.pl.