W piątek, 30 sierpnia w sali restauracji Dworu Skrzynki (gm. Stęszew) odbyła się kolacja charytatywna na rzecz Ewy i Piotra Michalskich z Puszczykowa po tragedii, gdzie w maju tego roku w pożarze stracili syna, dom i dorobek życia.
Organizatorem wydarzenia była Fundacja Instytutu Skrzynki. Dla gości gotowali znakomici szefowie kuchni a o serwis zadbali poznańscy sommelierzy. Nie odbyło się też bez niespodzianek, takich jak pokaz sztuki kuchni molekularnej, czy licytacji butelek i książek z autografami Katarzyny Bosackiej, Ewy Wachowicz i Roberta Makłowicza, wyśmienitych koszy z serami z Serowarni Mera Vallis z Chodzieży, vouchera do restauracji Fromażeria w Poznaniu, fotografii z kolekcji „Kolory Portugalii” autorstwa Mikołaja Rybczyńskiego z Puszczykowa, obrazu „Dworzec w Skokach” autorstwa Olgi Daniłowny Bukhowki – artystki z Białorusi oraz obrazu „Mały Książę” autorstwa Roberta Heczko – wybitnego współczesnego, polskiego malarza. O muzyczne doznania zadbał Robert Szóstek, na stałe współpracujący z dworem. O atmosferę zadbali również prowadzący wydarzenie: Katarzyna Bosacka i Jan Babczyszyn. Gośćmi honorowymi wydarzenia byli właśnie Ewa i Piotr Michalscy, mimo, że emerytowani, to wciąż aktywni kucharze, nieustająco dbający o edukację młodego pokolenia w zakresie kuchni regionalnej, m.in. dzięki prowadzonym we współpracy z Instytutem Skrzynki warsztatom kulinarnym dla uczniów szkół gastronomicznych z terenu powiatu poznańskiego.
W całej akcji zebrano łącznie 25.250 złotych, które zostaną przekazane państwu Michalskim. Jest to oczywiście kropla w morzu potrzeb, jednak każda kwota jest potrzeba, by odbudować zniszczony w pożarze dom. Kolacja była też symbolicznym podziękowaniem za wieloletni wkład Ewy i Piotra Michalskich w kulinaria regionu oraz przekazania poszkodowanym ważnego komunikatu przez przyjaciół z branży: jesteśmy z wami !
Na stołach gości na pięknej zastawie podczas niezwykłego wieczoru znalazły się, poza Amuse buse, m.in. tatar z kaczki, pączki z kremem z sera z sosem chałwowym oraz bulion z królika i pieróg z cynaderkami. Furorę zrobiły także dwa dania główne: sandacz z musem lubczykowym z arancini ziołowym, z marynowanym ogórkiem, z maślanką, buere blank z sokiem z kapusty kiszonej oraz marynowanym fenkułem, a także wieprzowina w palonych ziołach, z szarymi kluskami z portobello, włoska kapusta i puree z buraka. Smakowity cykl zamknęła francuska beza z kremem i musem z rokitnika i maliny.
Do dań i deseru zaserwowano wyśmienite wina z wielkopolskich winnic.
Organizatorzy kierują podziękowania dla obecnych podczas wieczoru gości oraz wszystkich tych, którzy mieli największy swój wkład w to wydarzenie.
Podziękowania szczególne dla znakomitych szefów kuchni:
Agnieszka Jaworska – Cukiernia Beza w Poznaniu
Dawid Łagowski – Restauracja Hotelu Ilonn w Poznaniu
Paweł Kubera – Restauracja Hyćka w Poznaniu
Dawid Ankowski – Restauracja Fromażeria w Poznaniu
Paweł Ludek – restauracja Olenderskie Smaki w Olandii w Prusimiu
Kajetan Świokła – restauracja Dworu Skrzynki w Skrzynkach.
Podziękowania dla wszystkich zaangażowanych o wielkich sercach, a szczególnie:
Jarosław Suszka i Łukasz Giżelski – sommelier i szef serwisu
Michał Szóstek – pianista
Dziękujemy także wszystkim darczyńcom:
Katarzyna Bosacka
Robert Makłowicz
Ewa Wachowicz
Witold Wróbel
Karol Działoszyński
Zbigniew Kmieć
Fundacja Rozwoju Miasta Poznania
Robert Heczko
Mikołaj Rybczyński
Grażyna Szłapka
Restauracja Fromażeria.
Podziękowania dla Bela Mesa z Poznania za udostępnienie wspaniałej zastawy stołowej.
Serdecznie dziękujemy też za doskonałe produkty z regionu, dzięki którym serwowane dania nabrały jeszcze większej wyjątkowości:
sery: Serowarnia Mera Vallis
warzywa: Zagroda Szczęśliwych Zwierząt
mięso: Dolina Dobra
produkty spożywcze: Levant Foods
jaja: Kotlina Natury
zioła i kwiaty: Fusion Gusto
kiełki, mikrozioła, kwiaty: AQUAPÓLKO
wina: Winnica Morena, Winnica Lipka Wielka, Winnica Powiercie – członkowie Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy.
Podziękowania także składamy całej załodze Dworu Skrzynki, za nieocenioną pomoc w organizacji i przebiegu wydarzenia.
Raz jeszcze wszystkim DZIĘKUJEMY – przywracacie wiarę w ludzkie dobro!