Miniony weekend 28-29 września br. upłynął pod znakiem korbola, czyli po poznańsku dyni, bowiem w Deliparku (Trzebaw, gm. Stęszew) odbyła się kolejna edycja Festiwalu Dyni. Wydarzenie jest ważnym punktem na kulinarnej mapie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, którego operatorem jest Instytut Skrzynki. Tym razem powiat poznański odwiedził popularny szef kuchni Michel Moran, który przygotował m.in. rozgrzewającą zupę-krem z dyni, a pokazy kulinarne zakończyły się tradycyjnie degustacją. Moran zdradził uczestnikom kilka sekretów kulinarnych, co zrobić, by korbolowa zupa była wyśmienita: warzywa do zupy należy upiec lub usmażyć przed gotowaniem, zaś zioła i przyprawy dać już na początku, by aromaty były bardziej intensywne. Na końcu doprawiamy już tylko do smaku. Gwiazdor telewizyjnych programów kulinarnych był zaskoczony ogromem przedsięwzięcia, jakim jest Festiwal Dyni w Deliparku, zwłaszcza budowlami z prawdziwej dyni i świetnymi jesiennymi dekoracjami. Z chęcią odpowiadał też na pytania uczestników, którzy wypytywali nie tylko o tematy kulinarne, ale także np. o ulubioną drużynę piłkarską.
Liczne animacje dla dzieci i atrakcje na świeżym powietrzu przyciągnęły sporą grupę entuzjastów imprez pod chmurką i jesiennych kulinariów.
Tradycyjnie już festiwal odwiedziła Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, która jest administratorką szlaku, by opowiedzieć o nim wyjątkowemu gościowi i przekazać symboliczną pamiątkę z odwiedzin szlaku – deskę do krojenia z logotypem Smaków Powiatu Poznańskiego.