Przejdź do głównej treści

Smaki powiatu poznańskiego – współpraca kulinarna regionu tematem na konferencji CDR w Poznaniu

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W czwartek, 10 kwietnia br. w poznańskiej Concordii Design odbyła się konferencja pt.„ Współpraca producentów rolnych sposobem na rozwój rolnictwa i obszarów wiejskich” zorganizowana przez Centrum Doradztwa Rolniczego (CDR) w Brwinowie. Ok. 80 uczestników na miejscu i ponad 300 widzów online poznało dobre praktyki i projekty współpracy z całej Polski, które pozwalają na sprzedaż produktów powstających w gospodarstwach rolnych.

Podczas wydarzenia nie zabrakło akcentu powiatowego: prelekcję pt. Smaki powiatu poznańskiego – współpraca kulinarna regionu wygłosiła Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. Podkreśliła ona istotę promocji produktów tradycyjnych i ich wytwarzania oraz kulinariów regionu jako elementu niematerialnego dziedzictwa kulturowego. Wskazała także jak ważne na rzecz współpracy regionalnej w branży rolniczej są działania Instytutu na rzecz integracji i promocji wytwórców żywności.

Przedsiębiorcza kobieta na Wsi, czyli Agata Króliczak (SER-ce Jadzi z Dobieżyna, gm. Buk), członkini Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” opowiedziała o swoich pierwszych krokach w świecie rolniczego handlu detalicznego i serowarskich upodobaniach swoich klientów,  a także o tym, jaki wpływ na jej biznes ma członkostwo w sieci kulinarnego szlaku.

O współpracy jako podstawie przemian na obszarach wiejskich niezwykle ciekawie mówił Grzegorz Cetner (CDR w Brwinowie, Oddział w Poznaniu). Tezy z tego  wystąpienia przywoływało wielu kolejnych prelegentów.

Maciej Krystowski, Paweł Gronowski, Dagmara Semrau z Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy odkryli tajemnicę, jak powstał Wielkopolski szlak winnic, a także jakie znają ślady dawnych winnych tradycji regionu. Warto wspomnieć, że Stowarzyszenie Winiarzy Wielkopolskich jest jednym z partnerów Instytutu Skrzynki w działaniach na rzecz promocji dziedzictwa kulinarnego regionu.

Uczestnicy konferencji poznali także projekty z innych obszarów Polski: Leśny Klub Kolacyjny i Skarbiec Lubuskich Smaków z lubuskiego oraz  Pola Smaku z mazowieckiego, które działają w ramach Krótkich Łańcuchów Dostaw Żywności. W ramach kolejnych prezentacji ciekawe okazały się także innowacje w ramach działania „Współpraca”. Nie zabrakło tu prelekcji ekspertów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu m.in. na temat programu operacyjnego BETA 4.0, czyli innowacyjnej technologii wytwarzania warzywnych produktów mrożonych z dodatkiem probiotyków, które są szansą na poprawę opłacalności produkcji buraka ćwikłowego i konkurencyjności gospodarstw rolnych. Bardzo interesujące okazały się też projekty Polski Imbir oraz Vebeer.

Całość podsumował Mariusz Tatka – Dyrektor CDR w Brwinowie, Oddziału w Poznaniu.  Była to bardzo udana i inspirująca konferencja. Zgodnie z zapowiedziami ciąg dalszy nastąpi.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 11.04.2025, 07:56
  • Ostatnia edycja: 11.04.2025, 07:56
element dekoracyjny
element dekoracyjny