Przejdź do głównej treści
uczeń i uczennica szkoły gastronomicznej w trakcie czynności pieczenia

Profesjonalne wsparcie dla młodych kucharzy i cukierników

Relacja
element dekoracyjny
element dekoracyjny

W powiecie poznańskim działa wiele szkół o profilu gastronomicznym, m.in. Zespół Szkół nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu, Zespół Szkół im. Jadwigi i Władysława Zamoyskich w Rokietnicy, Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Zespół Szkół im. Adama Wodziczki w Mosinie, Branżowa Szkoła I st. w Buku, czy Branżowa Szkoła przy SOSWDN w Owińskach. Oprócz zawartych w podstawie programowej praktyk zawodowych, uczniowie mogą coraz częściej korzystać z nowych form kształcenia, oferowanych przez przedsiębiorców, wśród których znajdują się czołowe firmy hotelarskie i gastronomiczne.

Profesjonalnego wsparcia udziela przyszłym kadrom branży hotelowej i gastronomicznej, także tym z niepełnosprawnościami, Mercure Poznań Centrum – jeden z bardziej zasłużonych poznańskich hoteli ze słynną cukiernią. Dowodem tych działań było podpisanie umowy o współpracy pomiędzy hotelami grupy AccorInvest w Poznaniu z dwoma placówkami edukacyjnymi, które nastąpiło w piątek, 21 kwietnia 2023 roku w Hotelu Mercure Poznań Centrum.

Pierwszą z placówek jest Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Dzieci Niesłyszących im. Józefa Sikorskiego w Poznaniu. Dzięki umowie niesłysząca młodzież będzie mogła zdobyć wykształcenie w zawodach kucharza i cukiernika. Grupa AccorInvest, do której należy między innymi poznański Mercure, zapewni uczennicom i uczniom dostęp do fachowej, specjalistycznej wiedzy zdobywanej w realnym środowisku pracy. Dla najlepszych uczniów czekają oferty pracy w hotelach Grupy Accor – Orbis w Polsce. Co więcej, pierwsi uczniowie już rozpoczęli swoją kulinarną przygodę zawodową w Hotelu Mercure Poznań Centrum.
Drugą instytucją, z którą firma Orbis S.A. zawarła porozumienie o współpracy jest Zespół Szkół im. Adama Mickiewicza w Objezierzu. Wspólne działania będą dotyczyły realizacji działań w zakresie lepszego dopasowania programu kształcenia zawodowego w branży gastronomicznej i hotelarskiej do potrzeb rynku pracy. Dzięki temu absolwentki i absolwenci szkoły zdobędą wiedzę i umiejętności pozwalających na podjęcie pracy w nowoczesnej firmie.
– Umowy są zwieńczeniem naszej kilkuletniej współpracy ze szkołami i wsparcia aktywizacji zawodowej ich absolwentów i absolwentek – mówi Marcin Procajło, dyrektor hotelu Mercure Poznań Centrum i przewodniczący rady PLOT.

Placówki oświatowe będą mogły również skorzystać z profesjonalnego wsparcia zawodowego w Instytucie Skrzynki. Realizowane tu będą szkolenia i praktyki dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich. Program edukacyjny zainaugurowało już przeprowadzenie warsztatów w Zespole Szkół nr 1 w Swarzędzu pod koniec marca 2023 r. (Warsztaty z białej parzonej dla uczniów klas gastronomicznych), zorganizowanych m.in. przez Instytut.

 


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 24.04.2023, 08:45
  • Ostatnia edycja: 24.04.2023, 08:46
element dekoracyjny
element dekoracyjny