Dwór Skrzynki odwiedziła grupa młodzieży uczącej się sieci szkół rolniczych, działających pod patronatem Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jechali do Niemiec, aby uczestniczyć w międzynarodowym konkursie wędliniarskim odbywającym się podczas Specjalistycznych Targów Branży Mięsnej w Stuttgarcie. Targi SÜFFA w Stuttgarcie odbędą się już po raz 27. Uznawane są za jedno z najważniejszych wydarzeń w branży mięsnej w Europie.
Młodzi rzemieślnicy-wędliniarze spotkali się w Skrzynkach z Witoldem Wróblem ambasadorem europejskiej sieci Culinary Heritage. Rozmawiali na temat zachowania tradycyjnych receptur i wartości regionalnych smaków. Spotkali się także z Kajetanem Świokłą szefem kuchni restauracji Dwór Skrzynki. Młodzi specjaliści żałowali, że czas nie pozwala im na dłuższe przyglądanie się pracy restauracyjnej kuchni, ale i tak byli bardzo zadowoleni z możliwości porozmawiania z tak doświadczonym kucharzem.
Polska szkolna reprezentacja została wyłoniona podczas krajowych eliminacji. Ich opiekunem i trenerem już po raz drugi jest Krystian Dreszler. Do Stuttgartu jadą z nadziejami gdyż w ubiegłym roku odnieśli znaczący sukces, zdobywając brązowy medal w konkursie dla szkół. To pokazuje wysoki poziom umiejętności naszych młodych specjalistów. Młodzież jest bardzo świadoma swoich wyborów: wiedzą, że to nie jest łatwy zawód. Znają jego specyfikę i rolę w promowaniu zdrowej polskiej żywności i ogromnego bogactwa receptur.
Za młodych ambasadorów polskiego wędliniarstwa mocno trzymamy kciuki!