W miniony weekend odbyły się cztery kolejne wydarzenia, podczas których ok. 50 kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski prezentowało swoje popisowe dania w ramach konkursu „Bitwa Regionów”. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w regionie wielkopolskim włączył się także Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu oraz Liliana Kubiak, zastępca dyrektora, uczestniczyli w pracach komisji kwalifikacyjnej, która na podstawie oceny formularzy zgłoszeniowych, utworzyła listę rankingową uczestników. Przedstawiciele Instytutu uczestniczą też w pracach komisji oceniających poszczególne potrawy podczas kolejnych konkursowych zmagań.
Jan Babczyszyn był przewodniczącym kapituły w na Charytatywnym Festynie Rodzinnym w Hucie 15.06.2024 r. oraz w Uzarzewie 16.06.2024 r. podczas Międzypokoleniowego Pikniku Przyrodniczego.
W Hucie zwyciężyły:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Hucie „HutaWianki” (pow. czarnkowsko-trzcianecki) – Kaczka po wielkopolsku z jabłkami, kapustą modrą i pyzami.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mężyku „Jarzębina” (pow. czarnkowsko-trzcianecki) – Królik na wypasie
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi „Gosposie znad stawu” (pow. czarnkowsko-trzcianecki) – Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą w dwóch odsłonach z kwaśną śmietaną ze szczypiorkiem.
Przyznano także wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich we Wrzeszczynie (pow. czarnkowsko-trzcianecki) – Sandacz na piure z groszku z sosem rabarbarowym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Białczu (pow. międzychodzki) – Kaczka – Dziwaczka – Pierogi z kaczką w rosole
- 3Koło Gospodyń Wiejskich w Kamionce (pow. czarnkowsko-trzcianecki) – Zrazy wołowe z dodatkami.
W Uzarzewie wyłoniono następujących laureatów:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Noskowo – Radomice – Strzyżewo „Feniks” (pow. wrzesiński) – Gęsina nie tylko na imieninach Marcina, sosem z wina porzeczkowego otulona, modrą opasana i hyćką zapijana, na wielkopolskim talerzu podana.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Zdziechowie (pow. gnieźnieński) – Policzki wieprzowe w towarzystwie konfitury z świętojanki i krychanej pyry.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie (pow. wrzesiński) – Marynowany królik w sosie żurawinowym z kuskusem perłowym i zasmażanymi buraczkami.
Przyznano także wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich Świtezianki – Dzika Świtezianka (pow. poznański)
- KGW „WyMySłowianki” (pow. gnieźnieński) – Królik w Magicznej Zagrodzie z Zapiekanką Ziemniaczaną i Buraczkami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Gurówku (pow. gnieźnieński) – Kacze udka po staropolsku z prażokami i modrą kapustą
- Koło Gospodyń Wiejskich w Modliszewie „Nowoczesne Panie” (pow. gnieźnieński) – Dziady ziemniaczane okraszone skwarkami z gotowaną kiszoną kapustą.
Liliana Kubiak była przewodniczącą kapituły podczas wydarzeń: Szczytnickie Lato w Szczytnikach (powiat kaliski) dnia 15.06.2024 r. oraz na Dniach Dobrzycy (powiat pleszewski) w dniu 16.06.2024 r.
W Szczytnikach zwyciężyły następujące koła:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Marianki” w Marianowie (pow. ostrowski) za Policzki wołowe podane z puree ziemniaczanym w towarzystwie aromatycznej retro sałatki.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Florentyna (pow. kaliski) za Kluchy na łachu z policzkami i młodą kapustą.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Gostyczynie (pow. ostrowski) za Udka z kaczki confit podane z puree z modrej kapusty i krokietami ziemniaczanymi.
Przyznano także wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Pośredniku (pow. kaliski) – Pieczona gęś z farszem
- KGW Blizanówek (pow. kaliski) – Szlachetny jeleni z wielkopolskimi dodatkami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Lezionie (pow. ostrowski) – Świeżonkowy galimatias ze sznytką
- KGW Chełmianki (Chełmce, pow. kaliski) – Golonka Chełmiecka z Krzanem i Kapuchą
W Dobrzycy wyłoniono następujących zwycięzców:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lenartowicach (pow. pleszewski) – Pieczona kaczka z niespodzianką w towarzystwie kapusty czerwonej i zielonych kopytek.
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Kowalewie (pow. pleszewski) – Kacze udka po hrabiowsku w sosie miodowo-piwnym z żurawiną.
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Posadzie (pow. koniński) – Gulasz z sarny w korzennym sosie ( na bazie marynaty z czerwonego wina z dodatkiem grzybów leśnych i hyćki) z tradycyjnymi kopytkami i surówką z modrej kapusty.
Przyznano także wyróżnienia:
- KGW Kolonia Obory (pow. pleszewski) – Jeleń pod osłoną lasu z aksamitną królową
- Koło Gospodyń Wiejskich w Kuźni (pow. pleszewski) – Rolada z kaczki w sosie śliwkowym w wydaniu książkowym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mniszkach A (pow. koniński) – Biały barszcz na golonce z szarymi kluchami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rokutowie (pow. pleszewski) – Podpiekany pyrczok w betkach.
Wszystkie koła uczestniczące w konkursie przygotowały stoiska sprzedażowe swoich produktów, gdzie smak prawdziwej wielkopolskiej kuchni poznać mogli uczestnicy festynów.
Zdobywcy pierwszych miejsc z poszczególnych eliminacji I stopnia walczyć będą 31 sierpnia w finale wojewódzkim, podczas którego wyłonione zostanie KGW, które reprezentować będzie Wielkopolskę w wielkim finale ogólnopolskim.
Zachęcamy do zapoznania się z relacją zdjęciową.