Przejdź do głównej treści

Najlepszy smak Powiatu Poznańskiego – smak sera 2022

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Już 10 lipca sery będą obiektem badań kapituły konkursowej cyklicznego wydarzenia organizowanego przez Instytut Skrzynki, powiatową instytucję kultury zajmującej się m.in. promocją regionalnych potraw. W konkursie „Smak Sera 2022” mogą uczestniczyć producenci, przetwórcy, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne zakłady gastronomiczne z terenu Wielkopolski. Każdy z podmiotów może zgłosić dowolną liczbę produktów, które oceniane będą w trzech kategoriach: sery dojrzewające twarde, sery dojrzewające miękkie oraz sery świeże i krótko dojrzewające, w tym twarogi. Na zwycięzców czekają nagrody Grand Prix w każdej z powyższych kategorii w wysokości 500 złotych, wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie oraz zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego.

Najznakomitszym w śród produktów z powiatu poznańskiego zostaną przyznane certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2022 – Smak Sera”. Zainteresowani udziałem w konkursie muszą przesłać formularz zgłoszeniowy do dnia 8 lipca 2022 roku na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl. W dniu konkursu, tj. 10 lipca 2022 r. oryginały kart zgłoszenia wraz ze zgłaszanymi serami należy dostarczyć w godz. 10.00 – 12.00 do miejsca odbywania się konkursu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Konkurs odbywa się podczas muzealnego wydarzenia „Z wiejskiego stołu”. „Smak Sera 2022” jest imprezą kulinarną, która ma na celu promocję tradycji serowarskich w Wielkopolsce oraz odkrywanie dawnych receptur i nagradzanie ich twórców, a także szeroko rozumianą integrację środowiska gastronomicznego wokół Centrum Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego w Instytucie Skrzynki.

Sery to wyśmienity element codziennej diety, zwłaszcza te wykonane przez lokalnych wytwórców. Są niezastąpione w rustykalnym śniadaniu, ale też wykwintnej kolacji. – opowiada Jan Babczyszyn, Dyrektor Instytutu Skrzynki. Czerwiec to czas, gdy możemy w pełni korzystać ze świeżych dodatków, np. rzodkiewki i szczypioru do twarogów czy słodkich owoców dla towarzystwa aromatycznych serów twardych. Należy pamiętać, że sery to nie tylko doskonały składnik kanapek i kompan lokalnego wina: odnajdują się świetnie w sałatkach, na grillu, w zapiekankach. Tworzą wyjątkowe sosy, a nawet zupy! Bez serów nasze życie nie miałoby tak pełnego smaku – dodaje. Regulamin konkursu oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno – Spożywczego w Szreniawie, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu oraz europejskiej sieci Culinary Heritage Europe. Patronat medialny sprawuje Nowy Przegląd Mleczarski.

Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 26.06.2022, 15:27
  • Ostatnia edycja: 26.06.2022, 15:31
element dekoracyjny
element dekoracyjny