Nie tylko bigos króluje na wielkopolskich stołach w czasie karnawału – warto zaznaczyć też miejsce tatara wołowego, zwanego także befsztykiem tatarskim. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza doborowi mięsa: najbardziej odpowiednia jest ligawa lub tradycyjnie polędwica, starannie i drobno siekana nożem, wymasowana z dodatkiem dobrej oliwy, soli i pieprzu, podawana z cebulką, ogórkiem konserwowym, nieraz również z marynowanymi kaparami i grzybkami, z nieodłącznym żółtkiem jaja kurzego lub przepiórczego. Z kawałkiem świeżego, chrupiącego pieczywa stanowi nie lada gratkę dla koneserów dobrego smaku. Jeszcze wyższym uznaniem znawców smaku obdarzany jest tatar z dziczyzny. Popularnością cieszą się także wersje rybne tej przystawki: surowy tuńczyk, łosoś, a nawet śledź lubią towarzystwo cytrusów, awokado, mango, koperku, czy musztardy. Warto też skosztować tatara z ryb wędzonych, o niezwykłym, dymnym aromacie. Dla wegan zaś znaleźć można pyszne słodkawe i wytrawne tatary, np. z pomidorów i arbuza.
Gdzie najlepsze tatary podają w Wielkopolsce? O tym przekonamy się już 13 lutego podczas finału konkursu „Smak tatara 2022”. Czekamy na zgłoszenia konkursowe z restauracji z całej Wielkopolski do 3 lutego br. Więcej informacji o konkursie znaleźć można na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”, gdzie czekają też przepisy na wyśmienitego tatara.