Trwa etap degustacji zgłoszonych dań podczas IX edycji „Bitwy Regionów” – Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Jak już wspominaliśmy, w tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w Wielkopolsce włączył się Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Zarówno Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu jak i Liliana Kubiak, zastępca dyrektora zasiadali w komisjach oceniających zgłoszone potrawy w poszczególnych kwalifikacjach. W gronie ekspertów smaku pojawił się też m.in. Witold Wróbel, ambasador Culinary Heritage Europe, który przewodził kapitule w Ostrzeszowie i Miejskiej Górce.
Podobnie jak w poprzednich eliminacjach, wszystkie przygotowane na konkurs dania były przygotowane z wielką pasją i sercem i co najważniejsze, receptury tych potraw pochodziły z lokalnych, a także często rodzinnych tradycji.
W Ostrzeszowie 22 czerwca br. kapituła z udziałem Witolda Wróbla przyznała:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Westrzy – Plyndze Drwala
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrownikach nad Prosną – Kotlet z kością z dzika otoczony złocistą panierką podany w asyście prażonej kapusty, marchewki w śmietanie i ziemniaczków z koperkiem
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Osinach – CZERNINA
oraz wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich we Wtórku – Pierś z kaczki z sosem z czarnej porzeczki z nutą mięty i chili
- Koło Gospodyń Wiejskich w Sośniach – Czernina ze swojskim makaronem
- Koło Gospodyń Wiejskich Siedlików – prażonki z boczkiem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Borku Mielęckim – Roladki z kurczaka na pierzynce leśnej
W winnej Górze, 23 czerwca kapituła z udziałem Jana Babczyszyna przyznała:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie – Dzik w porzeczkach
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Szagówki naturalnie i rustykalnie
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Rudawa” w Oleśnicy – Żur na kiszczonce z ziemniakami
oraz wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich Giecz – Kaczka po kasztelańsku
- Koło Gospodyń Wiejskich w Winnej Górze – Wielkopolskie pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli i świętomarciński rosół z gęsi
- Koło Gospodyń Wiejskich Borowo – Kaczka ze śliwką
- Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne – Pieczone żeberka z dziczyzny z surówką z kapusty pekińskiej
- Koło Gospodyń Wiejskich w Mostkach – Przysmak Babci Zosi.
W Krotoszynie, również 23 czerwca kapituła z udziałem Liliany Kubiak przyznała:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Pogrzybowie – Pływająca rybka w radlące z pyrami
II miejsc: Koło Gospodyń Wiejskich w Orpiszewie – Nadziane kluchy na łachu
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Kopojnie „Kopojnianki” – Zupa zielona
oraz wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Drogosławiu – Pasztet z dziczyzny
- Koło Gospodyń Wiejskich w Chwałkowie – Cycki z miodem i śliwką
- Koło Gospodyń Wiejskich w Sulisławiu – Kluchy z mięchem i kapuchą
- Koło Gospodyń Wiejskich Grąblin – Przycierane kluski ziemniaczane ze skwarkami i cebulką oraz kapusta zasmażana.
W Miejskiej Górce, 29 czerwca kapituła z udziałem Liliany Kubiak i Witolda Wróbla przyznała:
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zawady „Fajne Babki” – Żur Hazacki – Żurek
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo – Szurkowski niedzielny obiad
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Stara Przysieka Pierwsza – PYRY PIECZONE Z GZIKĄ
oraz wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Śląskowie – Chleb ziemniaczany ze smalcem i ogórkiem kiszonym
- Koło Gospodyń Wiejskich w Brennie – Schab w sosie śmietanowo-grzybowym z dodatkami
- Koło Gospodyń Wiejskich w Rydzynie – Bażant faszerowany dziczyzną
- Koło Gospodyń Wiejskich Dłoń – Roladki wołowe w sosie własnym, kluski na parze, kapusta zasmażana i kompot z papierówek.
W Kościelcu (powiat kolski) kapituła z udziałem Liliany Kubiak przyznała:
I miejsce: Stowarzyszenie „Koło Kobiet” – Gaty cebulowe z suszonymi podgrzybkami na ślepych rybach z kaszą
II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” – Jabłka faszerowane kaczką z kolorowanymi kopytkami
III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Grądach – Wielkopolska golonka w porach w towarzystwie szarych klusek z domową kapustą
oraz wyróżnienia:
- Koło Gospodyń Wiejskich ,,WojciechoWIANKI’’ w Wojciechowie – Gęsina z wielkopolską pyzą z dodatkiem glazurowanych buraczków
- Koło Gospodyń Wiejskich w Targówce – KLEPOK
- Koło Gospodyń Wiejskich Chylin – Pyry z gzikiem
- Koło Gospodyń Wiejskich w Drzewcach „Drzewczanki” – Żeberka w kapuście z Drzewieckimi ziemniakami z koperkiem.
Ostatnie wydarzenie w Wielkopolsce planowane jest w lipcu, natomiast w dniu 31 sierpnia odbędzie się etap II, czyli finał wojewódzki, w którym uczestniczyć będzie 12 KGW, które zajęły pierwsze miejsca w I etapie.
fot. KOWR Oddział w Poznaniu