Przejdź do głównej treści

Bitwa regionów w Wielkopolsce – kolejne koła przechodzą do II etapu

Informacje
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Trwa etap degustacji zgłoszonych dań podczas IX edycji „Bitwy Regionów” – Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich.

Jak już wspominaliśmy, w tegoroczną odsłonę konkursu i eliminacje w Wielkopolsce włączył się Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego, operator Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

Zarówno Jan Babczyszyn, dyrektor Instytutu jak i Liliana Kubiak, zastępca dyrektora zasiadali w  komisjach oceniających zgłoszone potrawy w poszczególnych kwalifikacjach. W gronie ekspertów smaku pojawił się też m.in. Witold Wróbel, ambasador Culinary Heritage Europe, który przewodził kapitule w Ostrzeszowie i Miejskiej Górce.

Podobnie jak w poprzednich eliminacjach, wszystkie przygotowane na konkurs dania były przygotowane z wielką pasją i sercem i co najważniejsze, receptury tych potraw pochodziły z lokalnych, a także często rodzinnych tradycji.

W Ostrzeszowie 22 czerwca br. kapituła z udziałem Witolda Wróbla przyznała:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Westrzy – Plyndze Drwala

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Bobrownikach nad Prosną – Kotlet z kością z dzika otoczony złocistą panierką podany w asyście prażonej kapusty, marchewki w śmietanie i ziemniaczków z koperkiem

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Osinach – CZERNINA

oraz wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich we Wtórku – Pierś z kaczki z sosem z czarnej porzeczki z nutą mięty i chili
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sośniach – Czernina ze swojskim makaronem
  • Koło Gospodyń Wiejskich Siedlików – prażonki z boczkiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Borku Mielęckim – Roladki z kurczaka na pierzynce leśnej

W winnej Górze, 23 czerwca kapituła z udziałem Jana Babczyszyna przyznała:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie – Dzik w porzeczkach

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku – Szagówki naturalnie i rustykalnie

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Rudawa” w Oleśnicy – Żur na kiszczonce z ziemniakami

oraz wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich Giecz – Kaczka po kasztelańsku
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Winnej Górze – Wielkopolskie pierogi z gęsiną i konfiturą z czerwonej cebuli i świętomarciński rosół z gęsi
  • Koło Gospodyń Wiejskich Borowo – Kaczka ze śliwką
  • Koło Gospodyń Wiejskich Murzynowo Leśne – Pieczone żeberka z dziczyzny z surówką z kapusty pekińskiej
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mostkach – Przysmak Babci Zosi.

W Krotoszynie, również 23 czerwca kapituła z udziałem Liliany Kubiak przyznała:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Pogrzybowie – Pływająca rybka w radlące z pyrami

II miejsc: Koło Gospodyń Wiejskich w Orpiszewie – Nadziane kluchy na łachu

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Kopojnie „Kopojnianki” – Zupa zielona

oraz wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Drogosławiu – Pasztet z dziczyzny
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Chwałkowie – Cycki z miodem i śliwką
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Sulisławiu – Kluchy z mięchem i kapuchą
  • Koło Gospodyń Wiejskich Grąblin – Przycierane kluski ziemniaczane ze skwarkami i cebulką oraz kapusta zasmażana.

W Miejskiej Górce, 29 czerwca kapituła z udziałem Liliany Kubiak i Witolda Wróbla przyznała:

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Wsi Zawady „Fajne Babki” – Żur Hazacki – Żurek

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo – Szurkowski niedzielny obiad

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Stara Przysieka Pierwsza – PYRY PIECZONE Z GZIKĄ

oraz wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich w Śląskowie – Chleb ziemniaczany ze smalcem i ogórkiem kiszonym
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Brennie – Schab w sosie śmietanowo-grzybowym z dodatkami
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Rydzynie – Bażant faszerowany dziczyzną
  • Koło Gospodyń Wiejskich Dłoń – Roladki wołowe w sosie własnym, kluski na parze, kapusta zasmażana i kompot z papierówek.

W Kościelcu (powiat kolski) kapituła z udziałem Liliany Kubiak przyznała:

I miejsce: Stowarzyszenie „Koło Kobiet” – Gaty cebulowe z suszonymi podgrzybkami na ślepych rybach z kaszą

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Potworowie „Potworowianki” – Jabłka faszerowane kaczką z kolorowanymi kopytkami

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Starych Grądach – Wielkopolska golonka w porach w towarzystwie szarych klusek z domową kapustą

oraz wyróżnienia:

  • Koło Gospodyń Wiejskich ,,WojciechoWIANKI’’ w Wojciechowie – Gęsina z wielkopolską pyzą z dodatkiem glazurowanych buraczków
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Targówce – KLEPOK
  • Koło Gospodyń Wiejskich Chylin – Pyry z gzikiem
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Drzewcach „Drzewczanki” – Żeberka w kapuście z Drzewieckimi ziemniakami z koperkiem.

Ostatnie wydarzenie w Wielkopolsce planowane jest w lipcu, natomiast w dniu  31 sierpnia odbędzie się etap II, czyli finał wojewódzki, w którym uczestniczyć będzie 12 KGW, które zajęły pierwsze miejsca w I etapie.

fot. KOWR Oddział w Poznaniu


  • Autor: Administrator Strony
  • Opublikowano: 04.07.2024, 11:47
  • Ostatnia edycja: 04.07.2024, 12:05
element dekoracyjny
element dekoracyjny