Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Kostrzyn

Podkoziołek – wielkopolska tradycja zapustna

Na terenie Wielkopolski, Kujaw, a w XIX w. także na Ziemi Sieradzkiej i Łęczyckiej, w ostatni wtorek karnawału odbywa się podkoziołek, czyli zabawa zapustno-obrzędowa. W innych regionach Wielkopolski w tym samym czasie do dziś obchodzi się zabawy znane pod nazwami cymper, mięsopusty (Łomnica i okolice, pow. nowotomyski), czy bery (Kamionna, pow. międzychodzki). Natomiast w pozostałych […]

Wielkopolskie sery

Dzień Miłośników Sera celebrowany 20 stycznia w Wielkopolsce można naprawdę hucznie świętować, bowiem aż 6 serów wpisanych jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii Produkty mleczne naszego regionu. Najbardziej popularny wielkopolski ser to gzik wielkopolski. Wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku. Nieodłączny partner pyry, ale jadany także na […]

Borowik wielkopolski i wielkopolskie grzyby solone

Wielkopolskie grzyby znane są z wyjątkowej smakowitości i aromatu. Borowik wielkopolski oraz wielkopolskie grzyby solone zostały wpisane w 2006 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii Inne produkty w woj. wielkopolskim. Zawekowany borowik szlachetny, a dokładnie małe, zdrowe owocniki tego gatunku w całości, to kapelusze wybarwione złociście, pływające w „kryształowej” zalewie. Te idealne mają średnicę […]

Szparag kiszony pakosławski (powiat rawicki)

Maj i czerwiec to sezon na szparagi. W Wielkopolsce szczególnie lubiany jest ten białej odmiany. Co zrobić, by móc cieszyć się smakiem chrupiących szparagów także poza sezonem ich zbiorów? Sięgnąć do dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski: szparag kiszony pakosławski to produkt wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w […]

Rogal świętomarciński

Certyfikowane Rogale świętomarcińskie muszą być przygotowywane według precyzyjnej receptury. Ciasto półfrancuskie to ciasto drożdżowe uszlachetnione  dodatkiem margaryny w procesie wałkowania i składania, przez co uzyskuje się charakterystyczne „listkowanie”, czyli uwarstwienie. Rogale zawierają ok. 60% ciasta, 30% masy makowej, 8% pomady i 2% posypki. Masa makowa składa się z białego maku w proporcji ok. 30% oraz […]

Wielkopolskie kompoty

Domowe spiżarki Wielkopolan zapełnią się dżemami, marmoladami czy sokami, ale nie można zapomnieć o konserwach owocowych „komputach”, dziś znanych jako kompoty. Choć przepisy na nie można znaleźć nawet w książkach kucharskich z początków XIX wieku, to dopiero w 2007 roku wielkopolskie kompoty doczekały się wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju […]

Wielkopolski bigos

Bigos w Wielkopolsce podawany w formie gorącej przystawki, jako danie podstawowe, ale także jako zakończenie nocy sylwestrowej czy karnawałowego spotkania. W dawnych czasach, gdy mięso było produktem drogim, bigos był wegetariański. Wielkopolski bigos, wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. wielkopolskim, składa się z kapusty (kiszonej […]
element dekoracyjny
element dekoracyjny