Przejdź do głównej treści
element dekoracyjny
element dekoracyjny

Kostrzyn

Katarzynki i Andrzejki, czyli wieczory wróżb i magii miłosnej

Zanim czwarta niedziela przed Bożym Narodzeniem zwiastowała nadejście Adwentu, dwa wieczory – wigilia św. Katarzyny (24/25 listopada) i wigilia św. Andrzeja (29/30 listopada), były czasem przeznczonym na wróżby miłosne. Pierwszy wieczór, powszechnie zwany katarzynkami, był przeznaczony na wróżby dla kawalerów, natomiast drugi, zwany andrzejkami, czasem wróżb dla panien. Oba zwyczaje można zatem zaliczyć do tradycji […]

Podkoziołek – wielkopolska tradycja zapustna

Na terenie Wielkopolski, Kujaw, a w XIX w. także na Ziemi Sieradzkiej i Łęczyckiej, w ostatni wtorek karnawału odbywa się podkoziołek, czyli zabawa zapustno-obrzędowa. W innych regionach Wielkopolski w tym samym czasie do dziś obchodzi się zabawy znane pod nazwami cymper, mięsopusty (Łomnica i okolice, pow. nowotomyski), czy bery (Kamionna, pow. międzychodzki). Natomiast w pozostałych […]

Wielkopolskie sery

Dzień Miłośników Sera celebrowany 20 stycznia w Wielkopolsce można naprawdę hucznie świętować, bowiem aż 6 serów wpisanych jest na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w kategorii Produkty mleczne naszego regionu. Najbardziej popularny wielkopolski ser to gzik wielkopolski. Wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku. Nieodłączny partner pyry, ale jadany także na […]

Borowik wielkopolski i wielkopolskie grzyby solone

Wielkopolskie grzyby znane są z wyjątkowej smakowitości i aromatu. Borowik wielkopolski oraz wielkopolskie grzyby solone zostały wpisane w 2006 roku na listę produktów tradycyjnych w kategorii Inne produkty w woj. wielkopolskim. Zawekowany borowik szlachetny, a dokładnie małe, zdrowe owocniki tego gatunku w całości, to kapelusze wybarwione złociście, pływające w „kryształowej” zalewie. Te idealne mają średnicę […]

Szparag kiszony pakosławski (powiat rawicki)

Maj i czerwiec to sezon na szparagi. W Wielkopolsce szczególnie lubiany jest ten białej odmiany. Co zrobić, by móc cieszyć się smakiem chrupiących szparagów także poza sezonem ich zbiorów? Sięgnąć do dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski: szparag kiszony pakosławski to produkt wpisany w 2010 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w […]

Rogal świętomarciński

Certyfikowane Rogale świętomarcińskie muszą być przygotowywane według precyzyjnej receptury. Ciasto półfrancuskie to ciasto drożdżowe uszlachetnione  dodatkiem margaryny w procesie wałkowania i składania, przez co uzyskuje się charakterystyczne „listkowanie”, czyli uwarstwienie. Rogale zawierają ok. 60% ciasta, 30% masy makowej, 8% pomady i 2% posypki. Masa makowa składa się z białego maku w proporcji ok. 30% oraz […]

Wielkopolskie kompoty

Domowe spiżarki Wielkopolan zapełnią się dżemami, marmoladami czy sokami, ale nie można zapomnieć o konserwach owocowych „komputach”, dziś znanych jako kompoty. Choć przepisy na nie można znaleźć nawet w książkach kucharskich z początków XIX wieku, to dopiero w 2007 roku wielkopolskie kompoty doczekały się wpisu na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju […]

Wielkopolski bigos

Bigos w Wielkopolsce podawany w formie gorącej przystawki, jako danie podstawowe, ale także jako zakończenie nocy sylwestrowej czy karnawałowego spotkania. W dawnych czasach, gdy mięso było produktem drogim, bigos był wegetariański. Wielkopolski bigos, wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2009 roku w kategorii Gotowe dania i potrawy w woj. wielkopolskim, składa się z kapusty (kiszonej […]
element dekoracyjny
element dekoracyjny